Május elején indítottuk el az INLOCK közösségi kölcsönzési funkcióját. Itt az idő, hogy megnézzük miként performál a hazai alternatív finanszírozási eszközök zászlóshajója. A cikknek különös apropót ad az, hogy éppen a napokban kaptuk meg a hivatalos is az információt, hogy az Altfinator program felvette az INLOCKot a “p2p business lending” partnerei közé, ezzel az INLOCK belépett a KKV finanszírozás piacára a közép-kelet európai régió egyetlen közösségi hitelplatform szereplőjeként.

Today, INLOCK is the only peer-to-peer business lending partner of Altfinator in the CEE region!

Hogy mindjárt kezdjem is a fontosabb számokkal: 2 hónapnyi működés alatt: ~1000 sikeres szerződés, ~1,5 millió dollárnyi közvetített kölcsön, a szerződések 8%-a került fedezeti pont elérése miatti zárásra, 250 aktív kölcsönnyújtó (1% alatti lemorzsolódással!) és átlagos 6% körüli APR (éves időszakra vetített kamat) «-» Le merném fogadni, hogy minden egyes szám kapcsán kérdések garmadája merül fel az olvasóban… Nos ebben a hosszú cikkben mindre megpróbálok válaszolni.

Csak röviden azoknak akik most hallanak először az INLOCKról: Az INLOCK egy kripto fedezetű stablecoin kölcsönplatform, ahol a ügyfelek peer-to-peer elven biztosítanak egymásnak likviditást jellemzően rövidtávra. Az INLOCK esetén módszeresen “közösségi kölcsönplatformról” beszélünk annak ellenére, hogy gyakran peer-to-peer lendingként hivatkoznak erre a tevékenységre, ugyanis ennek átirata a (hitelezés) megtévesztő lehet, hiszen a peer-to-peer finance platformok nem hitelnyújtók és legkevésbé sem hitelintézetek, itt sokkal inkább kölcsönnyújtás közvetítés tevékenységről beszéltünk, ami mögött ugyebár nincs hitelpénzteremtés tevékenység.

Tehát az INLOCK nem egy hitelplatform és nem is saját tőkét helyez ki hitelként. Akkor mi is az INLOCK? Az INLOCK egy fedezetbiztosításra specializálódott platform, ahol teljesen automatizálva van a kölcsönökhöz kapcsolódó matchmaking (felek összekötése) folyamat, tehát a feleknek nem listákat kell böngészniük és kiválasztani nekik ami a legjobb, hanem:

  • Kölcsönadóként (lender) csak azt kell beállítani, hogy mennyi pénzről (pontosabban stablecoinról) mennyi időre tudsz lemondani és a sikeres kihelyezések után mennyi kamatot szeretnél kapni.
INLOCK lender side - how to set up your first lending position!

  • Kölcsönvevőként (borrower) csak azt kell megadnod, hogy mennyi időre és mennyi stablecoint kér kölcsön az ügyfél és mekkora túlbiztosítással ad hozzá fedezetet. (A szokásos LTV metódus inverzét, a hangzatosan magyarsággal “overkollaterizált” értéket számoljuk)

Eredmények!

INLOCK - how to set your borrow parameters

A kölcsönfelvétel elindítását megelőzően már egy hónappal megnyitottuk a lender (kölcsönnyújtói) pozíciók feltöltésének lehetőségét, hogy ezzel is javítsuk az indulásnál a kezdeti likviditást a platformon. Ez nagyon jól sikerült, az egy hónap alatt bejött likviditást nagyjából egy hét alatt el is hordták a kölcsönfelvevők…

A mai nappal bezárólag a platform már átlépte a 1,5 millió dollár értékben közvetített kölcsönmennyiséget. Jelenleg közel 400 kölcsönügylet fut párhuzamosan. Az összes közvetített kölcsön darabszáma pedig már átlépte az 1000 kontraktust is? Hogy mi??? 1000 kontraktusból 2 hónap alatt már csak 400 fut? Igen és ez az ügyfelek java-részének legnagyobb megelégedésére van ez így. Az INLOCK kimondottan a “short-term liquidity” problémákra koncentrál. Bár nagyon sok a maximális (120-180 napos) kontraktus, de igen szép számban kötnek rövidlejáratú (10-30 napos) ügyleteket is. Sőt sokan használják az INLOCK előtörlesztési és ügyfél által kezdményezett terminálási funkcióit is. Ebből is talán jól látszik, hogy bejött az a számításunk, hogy a kriptogazdaság szereplői nem a hagyományos “hitel” termékeket keresik, hanem az innovatívabb gyors likviditást biztosító megoldásokat.

Hogy mennyire is gyors az INLOCKon a kölcsönigénylés és folyósítás? Egy átlagos kölcsönigénylés időtartalma, beleérve: új regisztráció a platformon » fedezet betöltése Etherben » kölcsön igénylése » folyósított USDC kölcsön kiutalása » és annak confirmálódása… Nos ez mind nem vesz igénybe több időt, mint amennyi arra kellett, hogy elolvasd idáig ezt a postot.

Mikor ezt a cikket olvasod (legyen az bármikor is), közel 70% esélye van annak, hogy éppen az összes általad ismert hitelintézmény éppen zárva tart. Nos… most már tudhatod, hogy van egy ami 24 órában üzemel és bármikor 1-2 perc alatt kölcsönhöz lehet ott jutni.

Maga a kontraktusszám és az átfolyó összeg mennyisége sem feltétlenül tűnhet elsőre impresszívnek, de érdemes figyelembe venni, hogy a szükséges funkció nagy része csak május közepére készült el és nem akartunk tetemes mennyiségű pénzt beleölni egy uborkaszezonra időzített marketing kampányra. Ennek a fényében maximálisan elégedettek vagyunk az eddig eredményekkel, hiszen azok bőségesen túlszárnyalják a várakozásainkat.

Kik és mire vesznek fel kripto-eszköz fedezetű stablecoin hitelt?

A hangzatos számok és információk mellett biztosan felmerül az olvasókban, hogy mégis ki az az őrült, aki kripto pénz fedezetre vesz fel stablecoin kölcsönt… sőt talán az is, hogy mégis ki nyújt egyáltalán ilyen kölcsön ajánlatokat? Kezdjük előbb az első kérdéssel. Mik is a usecasek az INLOCK mögött?

INLOCK - easy steps to complete your first crypto-backed loan!

Hosszan sorolhatnám a világmegváltó usecaseket, amikkel az INLOCK jobbá teszi a világot… de a bullshiten túl legyünk őszinték: Az emberek imádnak spekulálni és a spekulációhoz tőke kell, márpedig ha valaki spekulálni akar és ehhez tőke kell neki, akkor miért ne tehetné ezt meg kölcsönből? Az elmúlt hónapokban sorra jöttek ki a nagyobb crypto tőzsdék a futures és margin trade funkciókkal. Legutóbb a nagyok közül pont a Binance lépett be erre a piacra, de már az totálisan konzervatív elveket valló Kraken is belépett erre a piacra, nem is beszélve az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő csak dervatív kereskedést bybit-et. Éppen a napokban nyilatkozott ennek kapcsán CZ a Binance első embere; kifejtve, hogy az idei eddigi szárnyalás mögött meglátása szerint továbbra is inkább a retail (egyéni, lakossági) befektetők állnak az intézményi ‘böfik’ helyett és meglátása szerint igen sokan nyitnak a margin trading eszközök felé amivel lényegesen nagyobb kockázatokat vállalnak mint amennyit indokolt lenne.

Ezt a trendet maximálisan alá tudjuk mi is támasztani, hiszen jól látható, hogy a felvett kölcsönök nagyobb részéhez a fedezet közvetlenül a kripto tőzsdékről jön és az is, hogy a megkapott kölcsönösszegek azonnal mennek is vissza jellemzően ugyanarra a tőzsdére.

Szóval csak ennyi? Tüzelőanyagot adunk a puszta spekulációhoz? Még csak véletlenül sem és ezért is fontos a cikk elején szereplő Altfinator partnerség, hiszen a spekuláció szezonális. Van hogy széles tömegek őrülnek meg egy-egy termékért (legyen az mondjuk a Bitcoin), ám erre építeni egy üzleti modellt… sőt vállalkozást több mint vakmerőség lenne.

Az INLOCKkal az a célunk, hogy létrehozzuk a kriptogazdaság egyik meghatározó likviditás kezelő platformját. Tehát egy olyan platformot, ahol a gazdaság szereplői finanszírozzák a gazdaság más szereplőinek tőkeigényét. Legyen az pl refinanszírozási igény (mondjuk fizetésekhez egy hosszabb átfinanszírozott projekt esetén) vagy időszakos tőkésítés egy-egy beruházáshoz. Az olvasó számára valószínűleg hihetetlenül lehet az a tudat, hogy léteznek olyan vállalkozások akik egyrészt rendelkeznek kripto eszközökkel, másrészt pedig ahelyett, hogy eladnák azt, inkább ülni akarnak rajta és arra vesznek fel kölcsönt. Ennek az okáról és a motivációkról részleteket olvashatsz egy korábbi cikkemben: Lássuk mi is van a Bitcoin mögött!

Az INLOCK végső célja, hogy egy alternatív finanszírozási eszközt nyújtson… pontosabban… és ez a lényeg: segítse a gazdaság szereplőit, hogy tudjanak egymásnak alternatív finanszírozást nyújtani.

Jó kérdés lehet, hogy mégis mennyire is van minderre szükség és igény? Az EU/CMU (Capital Market Union) szerint igencsak akad. 2018 márciusában került előterjesztésre, majd elfogadásra EU szinten a Fintech action plan keretei között az EUs Crowdfound szabályozás, aminek jelenleg a tagállami adaptációja zajlik. Bár itthon minimum ferde szemmel nézünk a peer-to-peer (közösségi?) hitelezés fogalmára és legjobb esetben is azt csak az uzsora intézményével tudjuk azonosítani, de ez az iparág az EU-ban 2016-ban már 3,5 milliárd euro forgalmat generált, melyből a fogyasztási hitelek 2 milliárd eurot tettek ki; míg a dedikáltan befektetési célú hitelek pedig meghaladták a 750 millió eurót. Mindez persze az EU-s peer-to-peer finance számai, aminek csak egy babszemnyi részét teszik ki jelenleg a kripto-fedezetű fiat-hitel platformok és azoknak is csak egy mákszemnyi részét képezik csak a kripto-fedezetű stablecoin kölcsön platformok, mint amilyen az INLOCK is.

Azonban az előny és az innováció az utóbbi termékek mellett állnak. Az emberek azért használnak peer-to-peer lending platformokat pl. UK-ben vagy az északi államokban, mert sokkal rugalmasabb és gyorsabb egy kontraktus elbírálása és a folyósítást, mint egy hagyományos banki hitelnél. Ehhez képest a kripto alapú stablecoin platformokon az átfutás fényévekkel gyorsabb, nem is beszélve a kölcsönnyújtó kockázatairól, melyek a garantált fedezet okán csak marginálisak.

Kik és miért nyújtanak kölcsönt?

Akkor térjünk is rá a kölcsönnyújtó oldalra. Hiszen ez legalább olyan fontos mint a kölcsönfelvevő mind lehetőség, mind motiváció szempontjából. A fejlettebb pénzügyi kultúrájú EUs országokban peer-to-peer hitelt szinte már bármire fel lehet venni. Legyen az akár ingatlan » természetesen ingatlan fedezetre; szabad felhasználású hitel » credit scorera vagy akár tőkekölcsön pl. convertible-note formájában, ami nevének megfelelően részvény/tulajdonrész fedezetet nyújt ha nem tudja az adott vállalkozás visszafizetni a felvett kölcsönt. Ez utóbbira nyújt már széles körben peer-to-peer megoldást a BnkToTheFutures.

Jól látható azonban, hogy ezen fedezeti eszközök esetén a kölcsönt nyújtó komolyabb kockázatokat fut, hiszen nincs 100%-osan biztosítva a visszafizetés. Márpedig a kölcsönnyújtó számára nincs nagyobb prioritású igény, minthogy vissza is kapja a kihelyezését. Itt jönnek a képbe a kripto-fedezetű hitelek, azok közül is az olyan innovatív megoldások mint az INLOCK, amik automatikus fedezetkezeléssel működnek. Az INLOCK esetében egy automatikus margin call management rendszer kezeli az összes fedezetet, értesíti az ügyfeleket a fedezeti szintek változásáról, kezeli a visszafizetéseket, fedezet kivonásokat/betöltéseket, és kezdeményezi a kényszer terminálásokat, ha a fedezeti pont vészesen alacsonyra csökkenne.

Az INLOCKnál – by design – engedjük, hogy az kölcsönigénylők nagyon alacsony fedezeti pontokat állítsanak be, akár 110%-ra is le lehet csökkenteni ezt a szintet. Ami annyit tesz, hogy egy akár 4-6%-os árfolyam zuhanásra is már beindulhat a kényszer terminálás. (A fedezet kényszer értékesítése és a szerződés zárása).

Az INLOCK platform indulása óta a folyósított kölcsönök kb 8%-a került kényszereladásra, mind kivétel nélkül a 110-115%-os túlbiztosításokkal. Ránézve a Bitcoin és Ether chartokra persze jogosan lehetne feltételezni, hogy az ennél nagyobb túlbiztosítású kölcsönöknek is terminálódniuk kellett volna, de szerencsére az ügyfeleink nagy része gondosan kezeli a kölcsöneit és kihasználja a platform adata megoldásokat a fedezeti pontok okos kezelésére.

Mindennek köszönhetően elmondhatjuk, hogy a platform indulása óta egyszer sem következett be még olyan eset, amikor a kölcsönnyújtó ne tudta volna a kamatokkal együtt növelt tőkéjét visszakapni. Sőt az elmúlt két hónapos tapasztalatok alapján nem is nagyon tudjuk elképzelni, hogy valaha is ez előfordulhatna.

Kérdés lehet még, hogy mégis honnan is van az ügyfeleknek a stablecoin, amit kihelyeznek? Anélkül, hogy bárkinek is a zsebében turkálnánk azt el tudjuk mondani, hogy a legtöbb kölcsönnyújtónak korábbi crypto befektetéseiből történt kiszállás okán van stablecoinja. A parkoltatott stablecoin kölcsönként kihelyezése gazdaságilag jó döntés, hiszen így a parkoltatott stablecoin is kamatot termel. Ami viszont számunkra is pozitív fejlemény: Az ügyfelek egyre nagyobb része használja az INLOCKot egyfajta fedezetkezelési és risk-management megoldásként. Ezzel csökkentve a volatilis kriptopénzekben képzett kitettségüket és ellensúlyozva az azokban esetleg keletkező veszteségeiket. Ha egy dolgot kéne kiemelnünk, amiért érdemes volt létrehozni az INLOCKot, akkor biztosan ezt emelném ki:

A kriptovilág száguldó és pillanatok alatt változó környezetében fontos, hogy a befektetéseidet megfelelően diverzifikáld. Közismert tény, hogy a kriptopiacokon található coinok és tokenek közötti diverzifikáció nem igazán ad komoly védelmet a portfoliódnak, hiszen azok túlságosan korrelálnak. Elmondható, hogy lényegében a Bitcoin mozgatja az egész piacot. Az INLOCK lehetőséget ad arra, hogy kölcsönnyújtóként tudd diverzifikálni a portfóliód és ezáltal csökkenteni annak kockázati kitettségét.

Jelenleg a kölcsönnyújtóink (mind magánszemélyes, mind vállalatok) száma igencsak csekély, közel 250 kölcsönnyújtó rendelkezik jelenleg is kihelyezéssel és büszkék vagyunk arra, hogy 1% alatt van azon lenderek aránya, akik elégedetlenségük okán vitték volna el kihelyezéseiket a platformról. Éppen ebben a pillanatban az átlag kontraktus 6,7%-os APR-rel (éves kamat) fut, de a szórás igen nagy. Akad itt 3%-os szerződéstől kezdve 18%-ig minden. (Sőt bár éppen már nem fut, de volt egy 21,6%-os ügylet is). A kamat mindig a kereslet és a kínálat alapján dől el, függően az időtávtól és a szükséges összegtől.

A kölcsönnyújtó és a kölcsönt igénylő semmilyen módon nem tud kapcsolatba lépni a platformon keresztül, sőt az esetek többségben a kölcsönigénylő porlasztott kölcsönt kap, tehát valójában a tőkével és a kamatokkal több különböző kölcsönnyújtónak tartozik. Ezt főleg azzal érjük el, hogy lender (kölcsönnyújtó) oldalon csak egész számú APR-t (éves kamatot) lehet megadni, így jobban tudnak tömbösödni az ajánlatok.

“Instant and guaranteed without credit check”

Nos igen, nagyjából ezzel a három hívószóval lehet összefoglalni a kripto alapú hitelplatformok azon előnyeit, ami miatt létjogosultságuk van és aminek köszönhetően egyre komolyabban nő az igény ezen platformok iránt.

Lender oldalon ehhez hozzá jön a tradicionális banki szolgáltatások kapcsán fellépő “Stockholm szindróma“, ahol az egyszeri befektető dönthet aközött, hogy nulla kockázattal talán termelnek neki annyi kamatot a befektetései ami éppen csak tudja kompenzálni az inflációt vagy ehelyett pénzét magas kockázatú ügyletekbe helyezi amik esetén (MIFID ide, MIFID oda), valójában gyakorlatilag orosz rulettet kell játszani a befektetési platformokon.

Miért jó közösségi kölcsön platformnak lenni?

Véletlenül sem szeretném sem az INLOCKot sem a többi hasonló platformot valamiféle irgalmas szamaritánus szerepbe pozicionálni. Hiszen az összes ilyen platformnak megvannak a maga profit tételei. Az INLOCK nyilván ezek közül is kitűnik, hiszen “nálunk” a lender oldal teljesen ingyenes, nincs semmilyen díja a kihelyezéseknek (olyan ez mint a falusi diszkóban, ahova a lányoknak este 11-ig ingyenes a belépés), de a kölcsönigénylőnek is csak a “collaterization fee”-t kell kifizetnie, a platform semmilyen szinten sem részesül a kamatbevételekből. Persze mindez csak addig igaz, amíg un. jó hitelekről beszélünk, amit kellően túlbiztosítottan vettek fel, nem történik margin call és időben törlesztésre is kerülnek. Ha a platformnak be kell avatkoznia a fedezetbe, akkor ott már jelentősebb költségek jelentkeznek.

Olyan ez mint a vadnyugati aranyláz. Néhány szerencsés aranymosó példáján felbuzdulva kalandorok tízezrei vágtak neki a sziklás hegységnek, hogy kimossák az üledékben hempergő aranyrögöket. És kik jártak mindezzel a legjobban? Természetesen az mosótányér gyártók… Nos, a kripto-fedezetű hitelplatformok nem mások, mint a modern kori aranyláz mosótányér gyártói. Lehet ezt persze szépíteni, de a színfalak mögött mindez valójában így néz ki.

Jogos kérdés lehet, hogy mégis mit is kezdenek az ügyfelek a felvett stablecoin (USDC) hitelekkel? Már persze azon kívül, hogy még több Bitcoint vesznek belőle. Egyelőre erre nincs jó válasz, legfőképpen azért nem, mert nincs olyan kapcsolatunk a kölcsönfelvevőkkel, ami okán ezt meg tudnánk kérdezni.

Feltételezésünk szerint a legtöbben valószínűleg fiatra váltják és intézik belőle amit intézniük kell. Az erre épülő local-exchange iparág is folyamatosan fejlődik. Pl a nagyobb hazai váltók mindegyike már vált USDC-t is fiatra (oda-vissza). Ennél sokkal fontosabb, hogy a stablecoinok adaptációja látványosan túlnő a kriptopénzeken. Egyre több szolgáltatásnál fogadnak el már stablecoinokat is, mely gyakorlatot minden bizonnyal még jobban fel fogja erősíteni a Libra megjelenése és adaptációja is.

Tudunk olyan vállalkozásról is, aki eddig Bitcoinban fizette ki az alkalmazottak bérének egy részét, de az INLOCK megjelenése óta inkább fedezetként használja a payrollra szánt crypto vagyont és stablecoinban osztja a fizetést. Megint mások visszajelzései alapján van már olyan ügyfél, aki a partnerei közötti elszámolásnál elkezdett átállni a jelenlegi euro-s utalásról USDC-re, ezzel tetemes mennyiségű banki költség megspórolást vizionálva. Persze ahhoz még nagyon sok időnek kell eltelnie, hogy ezek a zárt vagy félig zárt ökoszisztémák tényegesen el tudjanak válni a jelenlegi fizetésforgalmi rendszerekről.

Viszont az igényt mi sem mutatja jobban, mint hogy a 8% APR alatti kölcsönajánlatok szinte azonnal elkelnek az INLOCKon. De a 15% alattiak is általában néhány napon belül utilizálódnak ha éppen úgy mozog a piac. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt egy hónapban két alkalommal is kellett küldenünk rendkívüli közleményt a kölcsönnyújtóknak többlet kihelyezés bevonása céljából mivel a kínálati oldal vészesen alacsonyra csökkent a nagy kereslet okán.

Na és hol a Network Effect?

Az INLOCK sikerének a kulcsa az, hogy minél szélesebb kör ismerje meg az és használja annak szolgáltatásait. Egy peer-to-peer szolgáltatás lényege, hogy az emberek használni akarják azt és terjesztik annak jó hírnevét. Ezt a fajta terjedést szoktuk leginkább network effectként definiálni. Nagyon sok jó és még sokkal több rossz network effect modell létezik a világon, pont tavaly ilyenkor indult el az Initative Q, ami páratlan ügyességgel kovácsolt hatalmas információs vagyon az emberi kapzsiságból. A témáról akkor hosszabb cikket is írtam.

Az INLOCK kapcsán mi ezt sokkal diszkrétebb módon képzeljük el. Nemrégiben indítottuk el a “Pioneer” programunkat, aminek lényege, hogy jutalmazzuk azokat, akik segítik építeni és boostolni a platform aktív ügyfélbázisát. Ez egy egyszintű ajánlásos rendszer, amivel így az MLM-nek még a látszatát is elkerüljük. A Pioneer programban rész vevők az általuk hozott ügyfelek által megtermelt platform bevételekből részesülnek, akad néhány lelkes úttörőnk, akik már szabad szemmel is jól látható vagyont kalapozak össze maguknak ebből a tevékenységből.

Az aktív ügyfélbázis növelés kapcsán nem akarunk csak a Pioneer programra támaszkodni, számos egyéb eszközt és csatornát is be fogunk vetni szeptembertől. Amit követően terveink szerint az utolsó negyedév elejénnekifutunk az ILK token tőzsdei listázásának is!

Ennyi információval tudok szolgálni így két hónap aktivitás után. Köszönöm mindenkinek, aki felhasználója vagy token birtokosa az INLOCKnak és ugyanígy köszönet azoknak is, akik bármilyen szinten is segítik a munkánkat!

Terveim szerint az elkövetkező időszakban 2-3 havonta fog megjelenni egy-egy ilyen beszámoló az INLOCK kapcsán, amik előbb magyarul itt a variance blogon, majd angolul az INLOCK medium channelén fognak megjelenni. Magam is kíváncsian várom, hogy a számaink miként fognak alakulni fél vagy egy éves távlatban! Ezen kívül csak akkor tervezek írni itt a blogon az INLOCKról, ha valami komolyabb esemény következne be.

Hogy egy példát mondjak erre: ezt a hetemet teljes egészében Máltán töltöttem, ahol bár fantasztikusan jó idő volt, amit kb egy napig élvezni is tudtam. De ha már a “Blockchain Island”-en jártunk, akkor csak belevetettük magunkat az ottani szakmai életbe is és számtalan olyan tapasztalattal jöttem haza, ami nem csak nekünk fontos az INLOCK jövője kapcsán, de bármilyen más vállalkozásnak is, ami tervezi, hogy licenszelt keretek között akar kibocsátani saját tokent, vagy akar megszerezni különböző blockchain szolgáltatásokhoz kapcsolódó licenszt, esetleg csak céget akar alapítani arrafelé… Szóval a téma kapcsán nagy “Blokchain Island” beszámoló várható!

The post Közösségi hitelezés INLOCK módra! appeared first on Variance – A Bitcoin Blog.

Source: Variance

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: