Alig másfél évvel a legutóbbi Bitcoin hype ciklus után ma hajnalban újra átütötte a Bitcoin a 10.000 dolláros árfolyamszintet, sőt egy picit fentebb is kúszott, aminek köszönhetően egy bitcoin ára jófajta hazai fizetőeszközben immáron újra 3 millió forint felett érhető el. Mindez úgy, hogy márciusban még benézett az árfolyam az egy milka alá is…

Az, hogy ennek be kellett következnie és, hogy ilyen mértékben az papírforma volt. De, hogy miért pont most? Ez kétségtelenül az egyik legnagyobb kérdés. Ha ez a kérdés csak bennem merült volna fel, akkor nincs is miről beszélni, de a téma előkerült egy heti rendszerességgel megtartott teleconf beszélgetésen, ahol bizony a megannyi szakértő és elemző egységesen tette szét a kezét.

Így hajnal négykor a Balatonparton (miközben a távoli yacht clubból még most is üvöltetik a 90 évek techno és house slágereit) nem is találhatnák annál jobb témát, hogy elmerengjek ezen a kérdésen.

Mennyivel másabb most a Bitcoin helyzete?

Kezdjük a pozitív oldallal. Hiszen nem először üti át az árfolyam a 10k USD-t, így jöhet a ‘then and now’. Mi minden változott a kripto világ körül az elmúlt bő két évben:

Bitcoin a popkultúrában

Tény, hogy a legutóbbi hype ciklus (2017 második fele) volt az első, ami már komolyabb mértékben is elérte a mainstreamet, sőt a popkultúrába is beivódott az elmúlt 2 év film és sorozattermését tekintve. Tehát a szélesebb plénum most először tudott végigtekinteni egy teljes összeomlási és feltámadási ciklust. Nyilván mindenki hallotta már, hogy korábban is volt ilyen ciklus, de azért ezt illik meg is tapasztalni ahhoz, hogy az ember kontextusba tudja helyezni. Összegezve: A Bitcoin hétköznapi beszédtémává vált!

MrRobot scene - fsociety protest agains money - Amazon Prime Video
MrRobot scene – Amazon Prime Video

Tőzsdei termékek

2 éve nem volt Bakktunk… igaz most sincs, de ma már konkrét ígéret van, hogy indul júniusban. Miért fontos a Bakkt és mi az a Bakkt? Az első olyan USA tőzsdén jegyzett határidős termék, ami mögött valós Bitcoin van és az ki is kérhető a lejáratkor. Ez mindenképpen egy olyan tényező, ami sokban tudja javítani a Bitcoin megítélését.

A másik oldalról nézve viszont még mindig nincs semmi előrelépés a ETF kapcsán… Ami nem feltétlenül rossz jel.

A Bitcoin elfogadottsága

Lett időközben egy Libránk, aminek vajmi kevés köze van a Bitcoinhoz, ellenben annál sokkal több a kriptopénzekhez. A Facebook és szövetségesei által összerakott – jelenleg deszkamodell állapotban álló – decentralizált fizetésforgalmi stablecoin egyértelműen a kriptoeszköz (cryptocurrency) kifejezés népszerűsítését tűzi ki maga elé. Jó ránézni pl a Libra lexikonra.

Is Libra a cryptocurrency?
Yes. Libra is a new cryptocurrency designed to have a stable and reliable value and be widely accepted around the world.

De a Libra egy másik aspektusból is fontos mérföldkő, függetlenül attól, hogy egyáltalán meg fog-e valósulni. Akik két éve is olvasták a blogomat, azok biztosan emlékeznek, hogy hosszú bejegyzéseket szántam annak, hogy vajon mikor és milyen formában fog megjelenni a kriptoeszköz a nagy internetes cégek életében. Akkoriban leginkább az Amazon volt folyamatosan hírbe hozva etéren. Nos mára már tudjuk, hogy a Facebook és barátai léptek először.

Technológia

Maga a Bitcoin technológia is sokat fejlődött az elmúlt két évben. Bár talán még mindig itt van a legkomolyabb lemaradás, mindannak ellenére, hogy perpillanat sokkal nagyobb volument tud átengedni a hálózat jelentősen kisebb költségekkel. Persze nincs kétségem afelől, hogy az a bizonyos lefolyó ismét el fog dugulni… Sajnos az elmúlt két év sem volt ahhoz elég, hogy széles körben elterjedjenek a layer2 megoldások. Pedig szép számban születtek alternatívák (pl. a stable LN implementációk vagy a Liquid). Hogy a saját fejemre is hamut szórjak: az INLOCK a mai napig SegWit mentes natív tranzakciókkal dolgozik… Ami nem szép, de perpillanat ennyire futotta.

Szabályozás

Két éve a szabályozók semmilyen szinten sem foglalkoztak a kriptoeszközökkel, mondván: “nincs hatása a gazdaságra”. Most ott tartunk, hogy a FATF (Financial Action Task Force) iránymutatást ad ki a virtuális eszközök kapcsán, ami direktben a G20-ak asztalára címzi észrevételeit és olyan bődületes marhaságok vannak benne mint pl, hogy Bank szintű biztosítékokkal és felügyeletekkel kell rendelkezni az összes váltóoldalnak és egyéb fiat-crypto gatewaynek. A motivációt ugyan értem… Emellett folyamatosan erősödik az USA szenátusában is a “most már meg kéne regulázni ezeket a cryptokat” moraj. Most éppen Maxine Watters kaliforniai szenátor lett az ügyeletes szócső, aki aggodalmát fejezte ki a piaci térnyerés kapcsán.

Két éve minden arról szólt, hogy a Bitcoin gyenge, rossz, a kínai bányászok uralják és le kéne cserélni. Ugyan ezen a téren nem túl sok változás történt, de mára ez már nem igazán téma, hiszen mindezekkel együtt is a platform stabil és bebizonyosodott, hogy sem a nagy gazdasági szereplők (NYA és SegWit2X), sem pedig a nagy bányász és bányász eszköz gyártók (UAHF, BCH) nem tudják azt valójában uralni. Akik ezen szereplők közül a Bitcoin ellen fogadtak, azok jellemzően igen rosszul jártak. (Főleg célozva itt a Bitmainre…)

A Bitcoin helyzete itthon?

Nézzünk egy kis hazai körképet a téma kapcsán:

  • 2 év alatt az akkori 4-5 stabilan működő Bitcoin ATM helyett immáron több mint 30 BATM érhető el. Ezek közel fele már a nagyobb városokban, megyeszékhelyeken üzemelnek és 4 független csapat üzemelteti őket, melyekhez hamarosan csatlakozik egy ötödik BATM üzemeltető, aki további 20 BATM-et helyez üzembe még idén.
Bitcoin ATMs in Hungary
  • Egyre több hazai fiat-crypto gateway szolgáltató jelenik meg itthon. Közülük most három szereplő emelkedik ki, akiknek a hirdetései ott vannak majd az összes hazai kripto blogon/magazinon.
  • Apropó kriptosajtó: egy kezemen elfér, hogy 2 éve mennyi kripto specifikus blog és magazin létezett itthon. Mára a lista közel 20 újabb szereplővel bővült, rengeteg blog mellett egyre több üzleti alapokon működő vállalkozás is nyit ebbe az irányba. Sőt a mainstream és fintech gazdasági sajtó is már képes nem csak szitokszóként hivatkozni a Bitcoinra. Tisztelet persze az olyan kivételeknek, mint pl. a Fintechzone, akik mindig is kifejezetten pozitívan álltak a hazai kriptoeszköz specifikus témákhoz.
  • Bár itthon kifejezetten erős volt az elmúlt években is a blockchain illetve kriptoeszköz specifikus konferencia felhozatal, de tény, hogy egyre inkább nyer teret mindez a nagyobb célközönséget megszólító konferenciákon is. Idén a FintechShow-n már önálló kriptogazdaság szekció volt, de a 2005 óta megrendezett “E-banking Summit” konferencia (mely idéntől már Fintech Festival néven fut), szintén dedikáltan foglalkozik kriptoeszköz témákkal.
  • Hazai kripto projektekből is van bőven, de mivel ezzel a témával nemrégiben foglalkoztam, így ezt most skippelem.

Mi van a háttérben?

Amennyiben elfogadjuk azt a tényt, hogy a Bitcoin valamiféle tartalékeszközként kezd funkcionálni, akkor valójában egyáltalán nem annyira meglepő, hogy pont most lőtt ki az árfolyam. A világgazdaság gyengélkedése egyre inkább nyilvánvaló. Itt van az USA-Kína kereskedelmi háború, amihez még India is csatlakozik, az Orosz befolyás folyamatos térnyerése és a kíméletlenül közeledő recesszió mind-mind olyan tényező, ami erősíti a tartalékeszközöket. Minderre raktak rá tegnap egy komoly lapáttal az iráni események, amely kapcsán felerősödött egy újabb közel-keleti beavatkozás esélye az USA részéről.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Talán nem véletlen, hogy az Arany is éppen most lépett ki a lefelé tartó árfolyam csatornájából.

Nos nem… A mai 10.000 dollár feletti Bitcoin árfolyam nem olyan mint a 2017 őszi 10k… Sokat fejlődött mind az eszköz, mind a piac, ami azt használja.

The post A Bitcoin újra átütötte a 10.000 dollárt appeared first on Variance – A Bitcoin Blog.

Source: Variance

%d bloggers like this: