A Bitcoin mint önállóan és mindennemű governance nélkül létező autonóm pénzügyi rendszer folyamatosan támadásoknak van kitéve. Legutóbb épp a mai napon kellett egy potom 40 millió dolláros támadást túlélnie, aminek a tétje az a bizonyos “immutability”, azaz manipulálhatatlanság/módosíthatatlanság volt. Potom 7000 bitcoint loptak ma el a Binancetől, mely egy összehangolt támadás eredménye, ahol ügyfelek API kulcsainak segítségével raktak össze egy nagyobb rablást a támadók. A biztonsági incidens során a Binanceben felmerült, hogy a nagyobb bányászok bevonásával egy rollbacket hajtatnak végre, amivel visszacsinálják a kérdéses kiutalást, melynek már a felvetése is azonnal komoly felháborodást okozott a közösségben. De ne szaladjunk ennyire előre…

Jómagam immáron 6 éve szemlélem mindezt és megmondom őszintén ép ésszel is nehéz felfogni, hogy miként tud ez ilyen jól működni anélkül, hogy bárki is a háttérből húzogatná a damilokat. Néha tényleg az az érzésem, hogy az a tudat mely szerint az emberiségnek szüksége van autoriter vezetési modellekre, nagyvállalatokra, kontrollt és hatalmat gyakorló szereplőkre csak egy nagy illúzió, amit már az anyatejjel szívtunk magunkba és nemes egyszerűséggel képtelenek vagyunk elfogadni, hogy létezhet teljesen konszenzuselvű vezetési modell is, már persze ha azt gazdaságilag is ellenérdekelt felek tartják fenn.

Pedig a jelek szerint létezik és évről évre bizonyítja a függetlenségét és, hogy képes ellenállni a belső és külső támadásoknak. Külső szemlélő számára a Bitcoin minden bizonnyal még mindig egy geek játékszernek tekinthető, amit néhány ITs kocka tart életben, akik találtak maguknak egy újabb szórakozást az AD&D mellett. A mainstream média erősen rájátszik erre az egyébként torz képre. Ha csak a tv sorozatokat nézzük, akkor igen hamar jelent meg a Bitcoin és a crypto téma a legtöbb un. “nerd” series kategóriában. Lásd: Big Bang Theory vagy a témának konkrétan fél évadot szentelő Silicon Valley.

Az aki azonban veszi a fáradtságot, hogy alaposabban beleássa magát a témába (vagy csak olvassa mondjuk a Variance Blogot), az pontosan tudhatja, hogy itt koránt sem a fene nagy összefogásról és összetartásról van szó. A Bitcoin hátán hatalamas mamutok növekednek fel, akik mikor éppen túl nagyra nőnek, akkor rendre el is buknak. Persze a nagyra növekedés közben azért rendesen megkavarják a lapokat. Hosszan lehetne sorolni az elmúlt évek belső és külső támadásait. A Bitcoin lényegében 2013-2014-ig volt nevezhető egy hatalmas egységet kovácsoló kezdeményezésnek. Azóta azonban egy dollármilliárdokat termelő gépezet, ahol bizony a hiénák marakodnak a koncon. Márpedig konc az bőven van és ennek megfelelően a szerencsevadász hiénák is rendre idetalálnak. Nem szeretném most ezt a cikket elvinni nagyon abba az irányba, hogy ítéletet mondjak emberek felett. A rendszeres olvasók pontosan tudják, hogy kikre gondolok a hiénák és koncok alatt. Azért nehéz erről a témáról objektíven írni, mert ami nekem egy sikeresen visszavert hatalomátvételi támadás (lásd. pl a SegWit2X-es Jeff Garzik és a bigblockerek társaságában), az más szerint egy sikertelen “felszabadítási” kísérlet volt a BSCore rabigája alól.

Túl a napi szintű “kinek van igaza” játékon. Azt be kell látni, hogy itt már hosszú évek óta egy nagyon komoly harc folyik: Ki uralja a protokollt és ezáltal ki tudja leginkább kamatoztatni azt. Az elmúlt bő két év arról szólt, hogy ki is az ura a protokollnak, vajon a fejlesztők diktálhatnak, vagy éppen a minerek? A két fél között brutálisan magas a szimbiózis. A két fél képtelen meglenni a másik nélkül. Ám… mint a mellékelt ábra jól bizonyította: valójában a protokoll ura a közösség… Az a bizonyos konszenzus. 2017-ben számos alkalommal bebizonyosodott, hogy a közösség tud úgy is konszenzusos döntést hozni, hogy közben legalább két oldalról mérgezik az elméjét a propagandával.

Fontos viszont tisztázni, hogy a konszenzusos döntés nem egyenlő a jó döntéssel. A 2017-es évben egyértelműen két rossz között kellett döntenie a Bitcoin közösségnek, amikor állást foglalt az Shaolinfry által indított “ellenállási mozgalom” és ennek végeredményét adó UASF/SegWit enforced activation VAGY a bigblocker féle hatalomátvételi kísérlet között (SegWit2X + Bitcoin Cash kotta).

A csatát(?) 2017-ben végül a UASF/SegWit activationt erőltető fejlesztők nyerték meg, melynek köszönhetően sikeresen aktiválódott a SegWit protokoll és elindulhattak élesben a SegWit protokollra épülő technológiai fejlesztések. Ezek nagy része már élesben is van. Immáron a Lightning Network több mint egy éve aktív, a nagyobb HUB-ok már napi szinten több ezer tx-ek routeolnak off-chain, sőt már van olyan exchange ami engedélyezte az LN-en keresztül deposit/withdraw műveleteket. Ezzek párhuzamosan folynak a second layer side-chain fejlesztések a nagyobb exchangek együttműködésével és hosszan lehetne sorolni a SegWitre épülő technológiákat. Ezt jól mutatja, hogy mára stabilan 50% körüli azon on-chain tranzakciók aránya a Bitcoin hálózaton, melyek segwit protokollt használnak.

Persze 2017 nyarán ez korántsem tűnt ennyire könnyű menetnek. A Bitcoin Cash chain split, majd azt követően a SegWit2X hard-fork kísérlet nagyon is testközelbe hozta a hálózat halálát egy “Death Spiral” formájában, melyet sikeresen el is indítottak számos alkalommal 2017 második felében. Mindezt az eddigi crypto történelem -eddigi- legnagyobb bull-runja kellős közepén. Ám mindezek a támadások bő egy év alatt lecsengtek. A hatalmas hatalmak (lásd Bitmain) erejéről kiderül, hogy erősen túlértékeltek és bebizonyosodott, hogy a decentralizáltság foka sokkal nagyobb mint az oly sokan próbálják bizonygatni.

Hogy mennyire, arra nagyon jó példa a mai nap. CZ-nek (Binance CEO) minden hatalma megvan ma ahhoz, hogy levezényeltessen egy Bitcoin chain reorgot, amivel visszaszerezhetné az elvesztett 40 millió dollárnyi bitcoinját. Gyors-hívón van nála az összes nagy mining pool, akik így a bear market közepén bármit megtennének, hogy a valaha volt legnagyobb exchange első emberének kegyét szolgálhassák. Ám a Bitcoin hálózat koránt sem ennyire “kompromisszumkész”. Minden egyes perc elteltével egyre csökkent az esélye annak, hogy ez kivitelezhetővé váljon. Miért is? Lehetne itt ódákat zengeni a közösség erejéről, de valójában ne feledjük el, hogy mi is a Bitcoin: egy nyilvános digitális fizetésforgalmi infrastruktúra. Ez most – is – a pénzről szól: Óránként 6 blokk, a reorg leszervezése minimum 6 óra a legoptimistább becslések szerint is. Ezt követően az hashing power legalább 70-75%-a kell ahhoz, hogy 40-50 blokk alatt beelőzzék a fő láncot és végrehajtsák a deep-reorgot. Ez az jelenti, hogy minimum 86 elkészült blokk menne a kukába. Ami 1075 Bitcoin (mining reward). Tehát csak a reorgon a bányászok buknának több mint 1000 bitcoint, azok a bányászok, akik ma az alacsony árfolyam és a magas hashrate miatt az áramszámláikat is éppen, hogy csak ki tudják fizetni. Nem beszélve a többi exchangeről, payment providerről, helyi váltóról, OTC dealerről, akik tranzakciói kapcsán kérdések merülhettek volna fel, hiszen a reorgolt láncon újra kellett volna pörgetni ezeket a tranzakciókat, ami több visszaélésre is lehetőséget adhatott volna.

Ehhez persze nem ártana valóban a teljes hashrate 70%-a, amihez bizony CZ-nek olyan szereplőkkel is le kéne feküdnie, akikkel nem régen rúgta össze a port (CSW, Calvin Ayre, akik BSV-jét éppen mostanában dobta ki a Binanceról), és rajtuk kívül még olyan poolok is kellenének, mint pl a Slushpool, aki közismerten nem partner semmi hasonló történetbe.

Persze ha csak ennyin múlna, akkor még akár meg is történhetne a reorg, de ott van a másik oldalon a konszenzus és a közösség. Szinte biztos, hogy egy ilyen deep-reorg szinte azonnal népharagot indítana be és a közösség legnagyobb hangadói nem fogadnák el a reorgolt chaint és néhány kisebb pool összeállásával elkezdődne egy újabb chain split az “immutable chain fenntartása érdekében”. Ami nagyon hasonlóhoz vezetne mint ami az Ethereum és az Ethereum Classic szétválását is okozta. Ez pedig mérhetetlen károkat okozna és évekkel vetné vissza nem csak az adaptációt, hanem akár az árfolyamot is… ami gazdaságilag is súlyosan érintené a Binance-t, ami jelenleg a Bitcoinra épülő pénzügyi gépezet egyik legnagyobb haszonélvezője.

Mi marad mindezek után? Csak a beismerés, mely szerint:

“Képtelenség ezt megcsinálni, a Bitcoin a legmanipulálhatatlanabb főkönyv ami valaha létezett a Földön.”

És mindezt nem én csak én mondom, hanem maga CZ (forrás), aki erre a konklúzióra jutott miután megmozgatott mindent, hogy bizonyítsa ennek ellenkezőjét. Hogy mi marad most a Binancenek? Leírja a veszteséget. Az ellopott 7000 BTC alig 2%-át teszi ki az eszközállományának. A tavalyi profitjuknak ez kb a 10%-a. Túl fogják élni és ahogy CZ nyilatkozta: Az ügyfelek pénze nincs veszélyben, benyelik a veszteséget és minden mehet tovább. Cégen belül nyilván felkötik a felelősöket és valószínűleg a hackerek ellen is komolyabb hajtóvadászat fog zajlani, DE… a Bitcoin hálózat intakt maradt. CZ ezzel beállt azon kriptoból lett milliárdosok (kripto-bárók?) sorába, akiknek beletört a bicskája abba, hogy hatalmat gyakoroljanak a valaha volt legnagyobb decentralizált pénzügyi rendszer felett. Ezzel csatlakozva Roger Ver, CSW, Jeff Garzik és sokan mások által formált, nem kifejezetten megtisztelő sorba.

Szóval ennyit ér ma a Bitcoin. Ennyire stabil és ennyire kikezdhetetlen, manipulálhatatlan. Ezt érdemes észben tartani, amikor valaki a szájára veszi legközelebb a “Bitcoin mögött nincs semmi, csak egy lufi” gondolatot.

Egy pillanatra azért gondoljon bele mindenki abba, hogy mi lett volna ha tegnap este nem 7000 BTC-t lopnak el a Binanceről, hanem mondjuk 70k ETH-t vagy akár 70k BCH-t… avagy bármilyen más hasonló méretű altcoint? Vajon a történet ugyanígy végződött volna? Vajon ha egy lánc esetén CZ zsebből ki tudja finanszírozni a reorghoz szükséges hashpowert akkor is érdekelte volna az adott kriptopénz és az egész piac reputációja? Tartok tőle, hogy nem. Ezen azért mindenki gondolkodjon el egy pillanatig… Különösen pl a “már majdnem kész Ethereum DPoS”, vagy az olyan kijelentések kapcsán, minthogy: “A Bitcoin felett már eljárt az idő, majd jönnek a sokkal újabb, modernebb, gyorsabb, skálázhatóbb, csillogóbb, pónisabb kriptopénzek”.

Ez a Bitcoin… Ideje megbarátkozni vele. Köszi Satoshi, hogy mindezt kitaláltad és lehetővé tetted…

Source: Variance

%d bloggers like this: