Az éjszaka folyamán folyamatosan zajlottak a csaták. Jelenleg a BCH-ABC ($BAB) lánc látszólag behozhatatlan előnyt szerzett a hashwarban, de mindenki tudja, hogy ez valójában tényleg csak látszólagosan. Az ABC láncot jelenleg közel 6 exahash-sel kaparják, míg az SV láncon 3,5 exahash teljesítmény áll rendelkezésre. Ha Roger Ver tartja a szavát, akkor az ABC láncon a teljesítmény alig 12 óra múlva 1,5-2 exahash környékére fog zuhanni, amivel gyakorlatilag kimondható, hogy az ABC lánc elveszítette a hashwar-t. Amennyiben a Bitcoin.com bányász részlege úgy dönt, hogy tovább él vissza az ügyfeleinek a bizalmával és fenntartja a jelenlegi komoly veszteségekkel üzemelő modellt, akkor pedig félő, hogy tömegesen fogják elhagyni a független bányászok a Bitcoin.com mining poolt. Ebben az esetben akár egy jelentősen elhúzódó hashwar is elképzelhető, ami akár egy főpróbája is lehetne a Nakamoto Consensus mechanizmus egyik legfontosabb, de soha eddig nem tesztelt szakaszának:

“The incentive may help encourage nodes to stay honest. If a greedy attacker is able to assemble more CPU power than all the honest nodes, he would have to choose between using it to defraud people by stealing back his payments, or using it to generate new coins. He ought to find it more profitable to play by the rules, such rules that favour him with more new coins than everyone else combined, than to undermine the system and the validity of his own wealth.”

Ne felejtsük el, hogy CSW pont azzal fenyegetőzik, hogy ha nem ő nyer, akkor a földbe döngöli a teljes ökoszisztémát…

Jelenleg egyébként pontosan 53 blokkal tart előrébb a BCH-ABC lánc, mint a BCH-SV.

Vajon biztosan bukott ez a csata a BCH-ABC-nek?

Két nagyon fontos tényezőt érdemes figyelembe venni, amikor a láncok jövőjét firtatjuk: difficulty adjustment algoritmus és a checkpoint.

Difficulty Adjustment

A Bitcoin Cash-en az elmúlt 1 évben kétszer hajtottak végre DA módosítást, egyszer közvetlenül a tavaly augusztusi hardfork alkalmával, amikor behozták az EDA-t, majd 2017 október végén, amikor behozták a DAA-t. Ezen algoritmusoknak köszönhetően – ellentétben a Bitcoinnal – a BCH láncon minden egyes blokk elkészülte után újrakalkulálódik a blokkok megtalálásához szükséges bonyolultsági arányszám. Hiába van az eyik vagy másik félnek sokkal több hashing powere, annak az előnyét a rendszer folyamatosan kiegyenlíti.

Namost induljunk ki, hogy a két oldalon ülő “chief scientist”-ek, nem az ecserin vették a bizonyítványukat és ezzel tisztában is vannak. Ezt tudva pontosan tisztában lehetnek azzal, hogy miként tudják a saját difficulty algojukat meghackelni:

  • A DAA lényege, hogy 144 periódusra visszamenőlegesen számol egyszerű mozgóátlagot. Ez egy tökéletesen jó algoritmus arra, hogy kifésüljük a nagy kilengéseket.

A baj az, hogy maga a mozgóátlag könnyedén meghackelhető, ha pontosan tudod, hogy mit szeretnél kihozni belőle. A Bitcoin.com által áthozott közel 4,5 exahash ennek az első lépése volt, hiszen a temérdek bezuhanó új erőforrás az első két-három órában a szoksásos óránkénti 6 blokkhoz képest 14-15 blokkot is produkálni tudott, de ezt az előnyt mostanra el is veszítette a BCH ABC lánc, hiszen ha megnézitek akkor a DAA már adaptálódott is. Az utóbbi órákban 6-7 blokk generálódott összesen úgy, hogy a hatalmas hashpower még ott áll a lánc mögött.

Ha 12 óra múlva ezek az erőforrások visszatérnek a BTC láncra, akkor fog bizony komoly gond lesz. A DAA ugyanúgy 144 blokk alatt fog csak adaptálódni, tehát a kiső 2/3-nyi hashpower hatására az első órákban max 1-2 blokk fog csak gyártódni, ami csak órákkal később fog helyreállni.

Mi a helyzet az SV lánccal? Látszólag úgy tűnhet, hogy az SV lánc jelentősen lemaradt. Valójában azonban jól látható módon óránként 6-7-8 blokkot generál a hálózat, aim alapján az sejthető, hogy kis lépésekben adnak hozzá folyamatosan hashing powert a lánchoz, ezzel biztosítva. hogy amikor belassul a BCH-ABC lánc, akkor képesek legyenek az alacsonyabb difficulty mellett kilőni.

Tehát hacsak Roger Ver nem szegi meg az ügyfeleinek tett ígéretét, akkor ezt a csatát a BCH-ABC elveszítette.

Checkpoint

Erre a következtetést nagy valószínűséggel már levonta a BCH-ABC tech csapata is, ami miatt drasztikus lépést eszközöltek:

Tegnap a hardfork utána deadalnix berakott a Bitcoin ABC repoba egy változtatást (-link-). Ennek a lényege, hogy létrehoztak egy újabb checkpointot “Magnetic anomaly” néven. Ez a checkpoint fixálja az “556767”-es blokk hashét, aminek köszönhetően akkor sem fognak tudni reorgolni a Bitcoin Cash ABC nodeok, ha Bitcoin SV lánc hosszabbra nőne.

Persze lássuk be, ez csak “halottnak a csók” kategóriás védelem. Minority hash power és a longest chain elvesztésével a Bitcoin Cash ABC már nem sokat fog érni, hiszen pl az SPV walletek folyamatosan fognak ugrálni a két lánc között függően attól éppen ABC vagy SV láncra csatlakoztak-e.

A jelenlegi Bitcoin ABC lánc egyetlen túlélése egy utólagosan replay protection implementálás lenne, amivel lényegében elismernék, hogy  “vesztettek”… Ez az az egy dolog, amit sajnos nem nézik ki egyik érintett félből sem.

Source: Variance

%d bloggers like this: