Nagyon régóta nem írtam a piaci kilátások kapcsán. Nem azért nem írok naponta ebben a témában, mert nem szeretek a medve piac kellős közepén elmélkedni az árfolyamról, hanem sokkal inkább azért, mert a piaci sentimenttől függetlenül nem nagyon szeretek ebben a témában elmélkedni. Most azonban kissé félre teszem az elveimet és megnyitom a szócsapot, teszem ezt leginkább azért, mert éppen ilyen hangulatban vagyok. Az elmúlt immáron három hónapban egy folyamatos csökkenő pályán halad a Bitcoin és azzal együtt az egész crypto asset piac is. Jelenleg az árfolyam a tavaly novemberi Bitcoin mészárláskor kialakult csúcson áll. Ez volt az a bizonyos pillanat, amikor egy látványosan felépített kampány keretei között kisebb puccskísérlet zajlott le a SegWit2X visszavonását követő napokban. Az árfolyam szint és esemény talán azért is fontos, mert ezt követően a Bitcoin lényegi korrekció nélkül folyamatos zöld napi gyertyák mellett menetelt egészen a 16ezres szintig, majd onnan némi bukdácsolással egészen a 19660-ig tolta el a karácsonyi lendület. Tehát elmondható, hogy akik tavaly november 12-t követően leltek rá a Bitcoinra, mint befektetési célú termékosztályra, azok egészen a decemberi csúcsig nem találkoztak 1-2 napnál hosszabb korrekciókkal, na de azóta…

Mielőtt azonban bárki is mindebből azt vonná le, hogy “oké, kiürültek a weak-handek és innentől csak felfelé van…” továbbra is tartom azt, amit az elmúlt 3 hónapban többször is mondtam: a majd három éves bull-run után jelenleg stabilan egy medve pályán halad a Bitcoin árfolyama, amely csatornának bár a tetején van immáron február 20 óta az árfolyam, de továbbra is azt követve halad lefelé. Amíg ez a trend látványosan nem törik meg, addig még korai kitörést vízionálni.

Azért a víz az úr!

Bár a tavalyi évben többször is megkaptam a magamét, amiért a Bitcoin az összes többi kriptopénz felé helyezve próbáltam evangelizálni mindenkit és terjeszteni a Bitcoin felsőbbrendűségét a nagy kompetítorokkal (NEO, Etherum, Bitcoin Cash majd végül az XRP) szemben, sőt, tettem ezt akkor is, amikor személyes kedvencemnek a kripto-piaci dominanciája már vészesen 30% körülire csökkent. Összességében az elmúlt 3 hónap tökéletesen bizonyította (számomra), hogy azért itt továbbra is a Bitcoin a nagyfőnök. Legyen bármennyire is nyögvenyelős az egész hálózat, legyen bármekkora méretű is az ellentábor, történjenek folyamatos karaktergyilkosságok és politikai támadások, de valahogy mindig a Bitcoin körül mozog a piac. Most is ez történik. Érdekes paradoxonként megállapítható, hogy miközben a Bitcoin árfolyama halad lefelé azon a bizonyos medve csatornán, úgy nő a piaci dominanciája. (Alig 2,5 hónap alatt a 32%-os mélypontról egészen 45%-ig emelkedett.)

Lesz vajon double-bottom?

A február 6-ai 6000 US$-os szint alá történt benézés óta várják nagyon sokan a rettegett double-bottomot. A jelenlegi trendvonalak alapján akár már április 10 körül elérheti újra ezt a szintet a Bitcoin árfolyama. A jelenlegi árfolyamról ez újabb 20%-os csökkenést eredményezne, ami akár 50% felé is röpítheti a Bitcoin dominancia indexét. Ez már jó alap lehet akár arra is, hogy a befektetők újra a Bitcoin felé forduljanak. Ez azért is lenne egy fontos előfeltétel, mert az árfolyam drasztikus csökkenésével együtt a hálózati forgalom is jelentősen csökkent, ami egyébként nem meglepő medve piacon, azonban ezen trend változása előfeltétele bármilyen jellegű változásnak. Elég csak rápillantani a tavaly már többször bemutatott Bitcoin NVT mutatóra:

Az NVT mutató már közel a 2014-es szint közelében van. Addig kár nagy csodákat várni, amíg ez NVT mutató nem lép csökkenő pályára. Ehhez vagy az kell, hogy drasztikusan tovább zuhanjon a marketcap (értsd további árfolyam csökkenés), vagy pedig az kell, hogy látványosan növekedjen a napi hálózati forgalom USD-ben mért értéke.

Bár nem célom senkinek befektetési tanácsokat adni (ha mégis valaki ezt olvasná ki, akkor pedig álljon itt intő jelként, hogy nem erősségem eltalálni az irányokat…), de én személy szerint nem gondolom, hogy túl lennénk a nehezén. Ahogy tanult és szakértő barátom megfogalmazta nem is oly régen nekem: “Én hiszek a Bitcoinban, vissza is fogok szállni pozícióba vagy 12 ezernél, vagy 3 ezernél… amelyiket eléri előbb…

Source: Variance

%d bloggers like this: