Volt itt ma minden… A SEC (US tőzsdefelügyelet) szerint az összes cryptotőzsde szemétdomb, Japán is elkezdte piszkálni a tőzsdéket, India be is zárt mindjárt két tőzsdét és állítólag ma is feltörték a Binancet… Majd szépen lassan kiderült, hogy: egyrészt a SEC és Japán is csak azt szeretné, hogy kevésbé legyen kupleráj a tőzsdéken, a két indiai exchange napi forgalma kimutathatatlanul alacsony a piachoz képest, a Binancet meg valójában ma se törték fel (valójában az egyik trader bot platform volt a ludas) . Persze a piac újabb pánikkal reagálta le a félinformációkból tákolt féligazságokat. A Bitcoin árfolyama éppen vadul visszateszteli a december közepe óta kialakult bear csatorna felső sávját (értsd 2 óra alatt zuhant 1000 dollárt a pániksell okán…) és az ember már szépen rajzolgatná is az újabb chart elemzéseket mondván, hogy nincs itt semmi látnivaló innentől már prediktálható az irány… szóval mindeközben az ember kezébe kerül egy jelentés, amiben az MtGox vagyonkezelője boldogan számol be arról, hogy milyen szépen keresett majd fél milliárd dollárt december közepe és február között abból hogy eladott majd 36k BTC-t és 34k BCH-t.

Mi-mi-mi-mi??? Mit csinált?

Emberünk 2017 december 18 és február 5 között adta el a fent jelzett crypto mennyiséget. Igen december 18-án kezdte el, amikor ugye toppon volt a Bitcoin árfolyama és február 5-én fejezte be, amikor a piac bekarcolta azt a bizonyos “under 6k” árfolyamot… Hogy egészen pontosan milyen leosztásban történt mindez:

Hogy miként néz ez ki a grafikonon? A kék nyilacskák jelzik a dátumokat, amikor a vagyonkezelő kiutalt adott mennyiségű bitcoint az MtGox cold walletből:

Mark Karpeles (MtGox volt üzemeltetője) megerősítette, hogy a coinok eladása egy tőzsdén keresztül történt. Pontos részleteket nem lehet persze tudni, de félelmetes az egybeesés a nagy flashcrashek és a beutalások között. Tény, hogy a beöntött 16k+16k BTC/BCH nem kicsi nyomást helyezhetett az adott tőzsdére, amit az arbitrázs robotok szépen szét is kentek, de balgaság lenne azt gondolni, hogy az egész medve piacnak csak ez az eladáshullám volt az oka. Ennél viszont viccesebb egyébként, hogy a transzferek után a nagyobb crashek közül számos konkrétan tokiói idő szerint reggel 9:00 körül következett be.

Bár konkrétumok nem ismeretesek, de úgy néz ki, hogy a vagyonkezelő nemes egyszerűséggel beöntötte a tőzsdékre a pénzt, majd nyomott egy market-sell-t… Remélhetőleg a riport napvilágra kerülését követően valaki veszi a fáradtságot és elmeséli az úriembernek, hogy ekkora mennyiségű bitcoint inkább OTC traden keresztül érdemes eladni, amivel egyrészt sokkal többet keres, másrészt pedig nem járul hozzá egy nagyobb pánikeladási hullámhoz, amivel… szintén többet keres. Azért is fontos ez, mert egyébként a jóember még egy halom BTC-t ül, amit várhatóan a közeljövőben hasonló szakmai profizmussal fog a piacra önteni…

Mindebből mi a tanulság: Hihetetlenül jó találmány ez a blockchain… Bárki is találta ki (aki ugye tudjuk, hogy nem Craig “fake-satoshi” S. Wright volt…), de jól látszik, hogy némi információ morzsa után milyen szintű elemzéseket és összefüggéseket lehet kikaparni a tranzakciókból. Némi fantáziával megfűszerezve pedig olyan kalandok körvonalazódnak, amikből jobb helyeken forgatókönyvek készülnek. Azt az időszakot éljük most, amiből 10 év múlva fognak olyan filmeket forgatni, mint amilyen nemrégiben a Wall Street farkasa volt… (vagy nem)

Source: Variance

%d bloggers like this: