Kezdjünk hát bele. Ezzel a témával amúgy is tartozom a plakátkampány óta, úgyhogy duplán itt az ideje, hogy kirakjuk az asztalra ezt a témát. Az eredetileg feltett kérdés így hangzik:

A Bitcoin egy buborék és ki fog pukkadni?

Kezdjük talán ott, hogy a Bitcoin nem egyelő a bitcoinnal (BTC). Előbbi a hálózat és a technológia gyűjtőneve, az utóbbi pedig a pénznem egysége. Ráadásul a bitcoin esetében is fennáll az 1 BTC = 1 BTC (na jó, ne menjünk bele a fungibilitybe…). Mindez akkor is fennáll, ha annak a bizonyos 1 BTC-nek az egyik percben 10 ezer US$ az értéke és akkor is, ha rá egy percre nullára esik és elveszíti a vásárlóértékét. A Bitcoin egy hálózat, egy technológia, annak is az első interpretációja, ami mögött szó szerint az iparág legnagyobb agyai állnak. Olyan fejlesztések előtt állunk, amik alapvetően fogják átalakítani az egész iparágat. Hogy melyik iparágat? Lényegében bármelyiket, ahol azonosítható és mérhető az “érték”, legyen az az érték akár pénz, akár vagyontárgy… de akár emberélet is. A Bitcoin jelenlegi lakossági szintű adaptációja még a fejlett országokban is 1-2% körül van, márpedig az adaptáció rohamosan nő, mely növekedést már régóta nem tudja követni az új érmék kibocsátása. Ennek egyrészt nyilvánvaló következménye az árfolyam folyamatos volatilitása, másrészt pedig ne feledjük el, hogy a BTC piaci kapitalizációja még mindig csak alulról közelítgeti csak a 200 milliárd dollárt, sőt az egész cryptopiac is 500 milliárd alatt van, aminek még a decemberi marketcap csúcson sem volt az értéke 1000 milliárd felett. Ezek bár bődületesen nagy számok, de ha figyelembe vesszük, hogy a 150 milliárdos kapitalizációjú BTC exchange volumene még a jobb napokon is csak éppen éri el a 10 milliárd dollárt (melynek egy része feltételezhetően washtrade), akkor ebből logikusan következik, hogy a Bitcoin hálózat monetáris értéke perpillanat igencsak ingatag és könnyen befolyásolható. Aki ezt nem tudja megérteni és minden sarokban buborékot lát, annak fog még komoly meglepetéseket okozni a Bitcoin (és a bitcoin… ? az elkövetkező években.

Persze buborék és buborék között is van különbség éppen ezért a kérdéshez tisztázni kell, hogy milyen buborékot is vizionál a kérdés felvetője. Jellemzően kétféleképpen szokás ezt értelmezni:

  1. Az a fajta buborékot, aminek hatására a Bitcoin elveszti a monetáris értékét és az utcákon hömpölygő cryptovérben a fiat ownerek fogják tapicskolva kántálni a: “bezzeg mi megmondtuk!!!”-ot.
  2. És persze az a fajta buborék, amit a piaci mohóság és a hibás helyzetfelmérés okoz, melyre a piac korrekcióval reagál, hiszen: “a fák nem érhetnek az égig”.

Az (1) első eshetőséggel kevésbé tudok mit kezdeni. Tudom, hogy sokan szeretnék önigazolásként ezt az eredményt látni (akár itt a blogon is), de ezen emberek fejében a cryptoközösségről a következő kép állt össze:

A csillióikon ülő szerencsés idióták, akik időben beugrottak ebbe a storyba és azóta is azt számolgatják… és a gonosz spekulánsok, akik rohannak a vonat után és bármit megtesznek, hogy ők is sokat nyerjenek ebből amíg lehet.

Aki szerint ennyi a cryptopiac, annak van egy rossz hírem: Akad itt néhány tízezer cég és a mögöttük egyre gyarapodó tudás és tőke, ami nagyon nem szeretné, ha az IoV eltűnne. Ezek a vállalkozások már realizálták, hogy miért is értéktelen a blockchain technológia mögöttes érték (cryptopénz) vagy tokenizált asset nélkül és azt is, hogy miért is van értelme erre a fura szimbiózisra üzleteket építeni. Amikor egy éve megpróbáltam felmérni, hogy mi a helyzet a hazai kriptopénzekre (és egyébként blockchainre) épülő vállalkozásokkal, akkor – őszintén megmondva – komolyan letörtem. Volt már persze akkor is néhány hazai pénzváltással és kisebb-nagyobb projekttel foglalkozó vállalkozás, de hiányoztak azok a nagy storyk amiket csak-csak kinéztem volna abból az országból, ami lényegében (számomra) igazoltan facilitátora volt az egész cypherpunk közösségi mozgalomnak. Egy év elteltével azonban ez gyökerest megváltozott. Csak az elmúlt egy évben kb 10 olyan vállalkozás született szó szerint a semmiből, ami valós problémára kész megoldást akar nyújtani. Emellett további kezdeményezések tucatjai formálódnak most is, melyek az inkubáció bizonyos fázisában keresik a saját identitásukat. Ezen vállalkozások és kezdeményezések mögött az a növekvő bizalom áll, amit a társadalom (és persze a tőke) mutat a kriptopénzek iránt. Márpedig a technológia iránti bizalom folyamatosan fejlődik, ezt nap mint nap érzem a saját bőrömön is. Sokan tudjátok, hogy utánégetővel tolom az evangelizálást az elmúlt néhány hónapban így pontosan tudom, hogy miként fogadta fél éve a közönség ha szóba került a Bitcoin és miként reagál rá, ha ma szóba kerül. Óriási a kontraszt.

És ez az a pont, ahol ki kell mondani, hogy aki nem képes a technológiát és a technológia adta lehetőségeket különválasztani az árfolyamtól, az talán nagyobb vak mint jómagam: aki olyan utópiát képzel el, amiben valóban világpénzé tud válni egy olyan csak digitálisan létező pénz, ami követi a Satoshi által elképzelt monetáris politikát. Hogy ez lehet-e a Bitcoin, vagy annak technológiai limitációja miatt túlnő rajta egy másik kompetítor… Ez a kérdés szempontjából irreleváns.

Viszont fentebb kétféle megközelítést mutattam be a buborékra. Adott a második alternatíva, ami ugye az emberi mohóság, kapzsisága és (legfőképpen) az tájékozatlanságra apellál. Ez nyilvánvalóan okoz az árfolyamnak komolyabb kitüremkedéseket, pláne, ha ezt esetleg mesterségesen meg is támogatják (lásd tether vs CBOE futures preparation…) . Ilyen buborékok voltak, vannak és lesznek is. Ez nem Bitcoin specialitás. Ha egy termékosztály piaci kapitalizációja kicsi, akkor könnyedén kialakulhat ilyen. Most is gyanúsan egy ilyen szituációban vagyunk. Persze azt se feledjük el, hogy valahol a Bitcoin alapfilozófiája pont az lett volna, hogy valamennyire rezisztens legyen az ilyen jellegű támadásokra és megoldást adjon a kapitalizmus alapját adó krematisztikus gazdasági modell miatt folyamatos növekedési igényt generáló “karvalytőke” problémakörére.

Megbukott ezen a téren a Bitcoin? A Bitcoin egy fejlődő termék és a fejlődésen most nem a termékfejlesztést értem. Ahogy a cikket is kezdtem jelenleg túlságosan alacsony az adaptációja ahhoz, hogy valóban képes legyen rezisztens lenni akár a buborékokra, akár a manipulációra. Ám a “Satoshi kódban” ott a kikényszerített növekedési modell, mely megköveteli az adaptáció időzített gyarapodást. A Bitcoin (és a teljes kriptopénz piac) egyfajta vírus, ami folyamatosan értéket von el a hagyományos gazdaságból. Mindezt nem úgy teszi, hogy a beváltott dollárokat összesöpri az utcán és felgyújtja, hanem úgy, hogy ezen értékeket olyan üzletágakba csoportosítja át ami gyengíti a hagyományos gazdasági alapokon nyugvó vállalkozások versenyképességét. Ma már eljutott a kisemberhez is, hogy “a Bitcoin mekkora környezeti kárt okoz a bányászaton keresztül“, ez ugye közvetlenül váltotta a “terroristák és pénzmosodázók eszköze” retorikát. Hogy mi következik? A következő az lesz, hogy: “a Bitcoin és társai tönkreteszik a hagyományos régiós kis- és középvállalkozási modelleket és mindenkit a dencetralizált multinacionális kultúra irányába kényszerítenek, ebben a környezetben képtelenség versenyezni az ilyen szereplőkkel“.

Aki el tudja fogadni, hogy a Bitcoin nem egyenlő a bitcoin árfolyamával és picit is képes reálisan látni a kriptopénzek piacformáló (paradigmaváltó…) hatásait, az pontosan le tudja vonni azt a következtetést: hogy hosszútávon kell számolni a digitális pénzekkel és azok diszruptív térhódításával. Innentől kezdve kriptopénz technológiai buborékról beszélni és a technológia rövidtávú lefutását vizionálni nagyfokú önbecsapást feltételez számomra.

Összefoglalva: A kriptopénzek az adaptációjuk növekedése során számos esetben kerültek és fognak is kerülni buborékba, ami hirtelen hisztériaszerű árfolyamrobbanást, majd gyors pánikeladásokat eredményezhet. Ezt számos tényező erősítheti, melyek között ott van a hiszékenység és a gyors meggazdagodás vágya is. Mindez azonban kimutathatóan nem érinti negatívan magát a technológiát és annak alkalmazhatóságát. Egyre több iparág találja meg magának a blockchaint és azon keresztül a digitális/virtuális pénzek adta üzleti modelleket, ami még hosszútávon rejt implicit értéknövelő faktort a kriptopénzekre is. Ezen faktorokat pedig tovább erősíti a szabályozó szervek alapvetően pozitív hozzáállása és az ebből fakadó általános bizalomnövekedés. (Ahol pedig ez valamiért mégsem adott, ott ugye szívroham okozta halál okán találnak rá a vaskalapos regulátorokra a otthonuk konyhapadlóján)

Source: Variance

%d bloggers like this: