Régóta tervezek egy részletesebb fogalom/fogalmatlanság határozó rovatot indítani itt a blogon, aminek a fő célja az lenne, hogy olyan témákat tudjunk kibeszélni, amik sűrűn kerülnek elő akár negatív, akár pozitív formában a Bitcoin és egyéb kriptopénzek kapcsán. Különösképpen azért is érezném időszerűnek egy ilyen rovat indítását, mert egyre inkább vélek felfedezni indulatokat az egyes kommentekben, ami arra enged következtetni, hogy bőven van az olvasókban is lappangó igény arra, hogy megpróbáljunk kvázi virtuális kerekasztal keretei között konszenzusra jutni olyan kérdésekben, mint pl, hogy a Bitcoin buborék-e vagy, hogy a bányászok léhűtő munkakerülők-e? Azonban mielőtt kitérnék a konkrét tartalomra, néhány közérdekű történetre is felhívnám az olvasók figyelmét:

Borbás Anti, a Blokklánc Műhely nevében keresett meg azzal a kéréssel, hogy a blog olvasóin keresztül próbáljunk megoldást találni a Műhely egy igen nagy problémájára. A december közepén indult kezdeményezés azóta is töretlenül zakatol tovább és a párhuzamosan futó projektek mellett hétről-hétre tart a csapat nyílt napot, ahol az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések adta téma mellett kaphat mindenki bepillantási lehetőséget a műhely életbe. Anti kérése ezen nyílt rendezvényekhez kapcsolódik. Jelenleg a műhely csak a feltétlenül szükséges infrastrukturális beruházásokat tudja finanszírozni, ami miatt pl.: nem rendelkeznek saját projektorral. Az előadásokra éppen ezért rendszeresen kölcsönkért projektorokat hoznak, ami erősen limitálja az ilyen programok szabadságfokát. […]. (Befutott egy felajánlás, amit ezúton is megköszönnék.)

Többen is kérdeztétek, hogy mi a helyzet már az inlock.io-val és az ICO-val, hiszen a beharangozás után hirtelen nagy csend lett. Egyrészt a jó hír, hogy a háttérben nagyon jól haladunk és lassan összeáll egy olyan roadmap amivel hosszú távra be tudjuk mutatni, hogy mit is tervezünk bele a saját történetünkbe. Addig is amíg ez nem kerül publikálásra, szeretném felhívni a figyelmeteket két jövő heti eseményre, ahol már az inlock színeiben fogok megjelenni és mindkét alkalommal arról fogok beszélni, hogy milyen izgalmas dolog is manapság startupot és ICO-t indítani. Aki érdeklődik a téma iránt az a következő két FB eseményen keresztül tud jelentkezni és a részvételi szándékát jelezi:

Nos, akkor térjünk rá egy kissé komolyabb témára, az elmúlt hetek blogos hozzászólástermése kapcsán két nagyon fontos megállapításra jutottam:

  • Egyrészről hatalmas respekt, hogy a kommentek egyre nagyobb hányada mögött nem csak a legépelt szövegmennyiségben van több munka, mint akár az adott postban, de gyanúsan komoly kutatómunkát raktok a tartalom mögé.
  • Másrészről viszont a hatalmas mennyiségű munka és érvelés miatt, számos esetben a kommentelők átlépik az indulatosság azon fokát, amit már a magamfajta kórosan szabadgondolkodású bloggernél is kezdi kicsapni a biztosítékot.

Ezúton kérnék meg mindenkit (akinek nem inge…), hogy erőltessünk magunkra némi tiszteletet a másik véleménye iránt. Aki erre a blogra jár informálódni, annak elvileg hasonló az érdeklődési köre. Nehezen tudom elképzelni, hogy valaki azért jár ide, mert alapvetően gyűlöli a Bitcoint és a Blockchaint meg minden egyebet ami ezek mögé sorakozik fel, és itt éli ki a napi “Két Perc Gyűlölet” szeánszát. Szándékosan nem hirdetem szinte sehol az oldalt, nincs facebook kampány (naná… most már nem is lehetne), sőt tavaly ősszel levettem az oldalról a “one-click recommend” facebook gombot is, de még csak az oldal facebook csoportját se nagyon használom, sőt egyre ritkábban használom a portfolioblogger taget is, így igen kicsi az esélye annak, hogy valaki egy gyanúsan “clickbait” cikkcím miatt keveredik ide. Ráadásul igen nagy a beugrószintje a blognak, nem igazán kezdőbarát a tartalom, amit külön fokoz az, hogy néha nekem is komoly kihívás követni a saját gondolatmenetemet… Tisztában vagyok persze azzal is, hogy jelenleg egy alapvetően felfokozott hangulatban vagyunk mindannyian, hiszen látszólag valamiféle útválasztó körül mozgolódik az egész cryptopiac, miközben a nagyvilági tőzsdék is ingadoznak és hogy mindez ne legyen elég, nyakunkon van egy országgyűlési választás is, ami miatt alapvetően is felfokozott a hangulat itthon. Én megtisztelem az olvasókat azzal, hogy lehetőségeimhez mérten tartózkodom a politizálástól (amennyiben az nem kapcsolódik az éppen aktuális irományomhoz), cserébe viszont annyit szeretnék kérni, hogy a kommentelők ne érezzék létszükségletnek, hogy folyamatosan szétszedjék egymást.

A blog fő irányvonala mindig is az “éppen mit tanultam, hallottam…” néha tudományoskodó, néha limonádéskodó színvonal volt. Tavaly nyáron többször is megkaptam, hogy a blog unikális jellege miatt olyan felelősség van rajtam, amivel nem kellene visszaélnem. Ennek fényében nem keveset tettem azért az elmúlt fél évben, hogy eme felelősséget levegyem magamról. Többek között aktívan részt vettem számos hazai kriptopénzekhez kapcsolódó facebook csoport napi életében, de tanácsaimmal tevőlegesen hozzájárultam a kriptoakademia.com oldal elindításához is, melynek pont az a célja, hogy belépőszintről nyújtson értékes és hasznos tudást minden érdeklődőnek (és persze az is, hogy ennek felelősségét ne lehessen rajtam számonkérni…). Az akadémia mellett számos egyéb kezdeményezés útját igyekeztem egyengetni, melyek nagy része (remélem nem feltétlenül miattam…) végül az MVP állapot előtt elhalt. Van ilyen…

Szóval ezen előfelvetések fényében mutatnám be azokat a témákat, amiket tételesen szeretnék az elkövetkező napokban egy-egy külön postban kifejteni, cáfolni, igazolni vagy egyszerűen csak kibeszélni annak kapcsán az agyamban kavargó gondolatokat.

  1. A Bitcoin egy buborék és ki fog pukkadni?
  2. A HODLER spekuláns?
  3. A Bitcoin lassú, drága és fizetésre alkalmatlan?
  4. A Bitcoin értéktelen és nincs mögötte semmi?
  5. A bányászok léhűtő munkakerülők?
  6. A Bitcoin egy PONZI?
  7. A Bitcoin rossz, a blockchain jó?

A kerekasztal a következőképpen fog működni: én megírom a felvetett kérdés kapcsán a véleményem, alátámasztom olyan tényekkel, ami szerintem relevánsak, kipostolom, majd jönnek az olvasók. A kommentekben szét lehet szedni az érveimet, lehet érvelni ellene/mellette. Erre adott lesz témánként két teljes nap, amit követően kiírok egy szavazást, amiben megkérdezzük az olvasókat arról, hogy ki mit gondol a feltárt tudásanyag fényében az adott kérdésről.

Megjegyzem, mind a hét témához én már elkészültem a saját részemmel, tehát akár most ki is tudnám postolni őket egyben, de akkor elveszne a közösségi kibeszélős jellege az egésznek. Mindettől függetlenül, biztos vagyok benne, hogy már a felvetésekre be fog indulni sokak fantáziája és leírnák most a gondolataikat. Ezt itt ebben a postban nyugodtan megtehetitek előre, csak annyit kérek, hogy a commentben jelezzétek, hogy melyik gondolat melyik kérdéshez kapcsolódik.

Source: Variance

%d bloggers like this: