Végülis szép 10 évet zárt a Bitcoin. Lássuk be, hogy kevés olyan decentralizált innováció létezik a világon, ami 10 évig kibírta volna, hogy technológiai alapon ne tudják azt megtámadni. Sajnos már elbukott a Bitcoin is. Ma hajnalban sikeresen tudtak egy olyan protokoll támadást indítani a hálózaton amivel több mint 10 bitcoint utaltak úgy, hogy annak semmilyen forrása nem létezett. Konkrétan üres az input field, ami minden szakértő számára egyet jelent: illegálisan lehet Bitcoint létrehozni és azzal kereskedni úgy, hogy amögött csak némi energiapazarlás áll:

A közel 2 órája bekövetkezett incidens óta minden újabb blokkban megjelent 1-1 ilyen illegális tranzakció, ami tendencia ha nem változik, akkor a Bitcoin inflációja éves szinten meg fogja közelíteni a 2%-ot, de mivel nem ismert a sérülékenység pontos oka, ezért nem kizárt, hogy ez az érték akár növekedhet, vagy csökkenhet. Egyes becslések szerint ha sikerült is fenntartani ezt a támadást, akkor is 2020 május körül feleződni fog az ilyen módon termelődő coinok száma.

A piacokat egyelőre nem rengette meg a sérülékenység, sőt kifejezetten emelkednek az árfolyamok, amit egyértelműen az Bitcoin Extremistek ignoranciájával indokolnak. Állításuk szerint a Bitcoin inflációja még így is bőven alatta marad a fiat pénzekének. Lássuk be, ez a megközelítés igencsak hibás és Satoshi minden bizonnyal forogna a sírjában, ha egyáltalán halott lenne.

Mielőtt bárki is azt gondolná, hogy a sérülékenység csak a Bitcoint érinti egyes vizsgálatok rámutattak, hogy a hibát sikeresen használják ki Bitcoin Cash és mindenféle egyéb Bitcoin forkokban is. Sőt állítólag az Ethereum Foundation esetén is minden blokkban átlagosan 2 új ETH szivárog be, ebből sokan arra következtetnek, hogy egy olyan összehangolt támadás zajlik a hálózat ellen, aminek a célja egyértelműen az, hogy lejárassák a technológiát még a következő recesszió/pénzügyi válság előtt és így csökkentsék a menekülési opciókat.

Source: Variance

%d bloggers like this: